Language     
Get the Flash Player to see this rotator.
 
 
Εταιρικά Νέα

Δελτίο Τύπου για τον αγωγό Φυσικού Αερίου
 
Δελτίο Τύπου για τον αγωγό Φυσικού Αερίου  
28-03-2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 
“Αγωγός Φυσικού Αερίου”
 
Η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. ενημερώνει για την απόφασή της να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που παρουσιάζονται από την διαδρομή του χερσαίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου.
 
Μετά την απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου να συμπεριλάβει το κοίτασμα φυσικού αερίου της «Νότιας Καβάλας» στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και ουσιαστικά να αναβάλει οριστικά τον σχεδιασμό του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου», η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός νέου αγωγού παροχής φυσικού αερίου για να συνεχίζει να καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες και για να ικανοποιήσει το αίτημα της τοπικής κοινωνίας για απομάκρυνση του υπάρχοντα αγωγού από την παραλία της Νέας Καρβάλης.
 
Ο σχεδιασμός του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου» προέβλεπε, για τη διακίνηση των μεγάλων ποσοτήτων φυσικού αερίου από και προς τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ, την κατασκευή ενός μεγάλου υπόγειου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου με μια διαδρομή μακριά από οικισμούς και παραλίες. Ο νέος αγωγός θα μετέφερε το φυσικό αέριο στις χερσαίες εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε., όπου επρόκειτο να εγκατασταθούν μεγάλοι συμπιεστές για να στέλνουν το φυσικό αέριο στην εξέδρα ΚΑΠΠΑ με νέο υποθαλάσσιο αγωγό για αποθήκευση στο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας. Η διάταξη και ο τρόπος λειτουργίας του νέου αγωγού θα επέτρεπαν την ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. να προμηθεύεται το φυσικό αέριο που χρειάζεται από το δίκτυο της ΔΕΠΑ μέσω αυτού του αγωγού και έτσι να θέσει εκτός λειτουργίας τον υπάρχοντα αγωγό.
 
Ο υπάρχον αγωγός που εγκαταστάθηκε στην περιοχή της Νέας Καρβάλης το 1981 με όλες τις απαιτούμενες άδειες και τις νόμιμες διαδικασίες είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου και έχει παραχωρηθεί για χρήση στην ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. μαζί με το σύνολο των θαλασσίων και των χερσαίων εγκαταστάσεων και των υποθαλάσσιων αγωγών το 1999 με τον νόμο 2779/99 ο οποίος αποτελεί τη «Σύμβαση της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. με το Ελληνικό Δημόσιο». Σύμφωνα με τη Σύμβαση η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση του αγωγού. Ο αγωγός συνδέει το εργοστάσιο των Πετρελαίων με το εργοστάσιο των Λιπασμάτων, ακολουθώντας μια διαδρομή συνολικού μήκους 7,5 χλμ από τα οποία τα 1,7 χλμ είναι παραθαλάσσια αφού διέρχονται μέσα ή κατά μήκος της παραλίας της Νέας Καρβάλης.
 
Τα τελευταία 3 χρόνια, οι έντονες θαλασσοταραχές έχουν διαβρώσει, και συνεχίζουν να διαβρώνουν αμείωτα, σημαντικά τμήματα της ακτής ανατολικά της Νέας Καρβάλης με αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα, να έχει εξαφανιστεί μια ζώνη αιγιαλού και παραλίας που ξεπερνά τα 200 μέτρα σε μήκος και 25 μέτρα σε πλάτος. Σε αυτή την περιοχή ο υπόγειος αγωγός έγινε πλέον παραθαλάσσιος και η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. προέβη άμεσα στην κατασκευή κυματοθραύστη για την άμεση προστασία του αγωγού και την αποτροπή κάποιου σοβαρού ατυχήματος. Το προστατευτικό έργο είναι προσωρινό με την έννοια ότι επιτρέπει την άμεση αποκατάσταση του περιβάλλοντος όταν, κάποια στιγμή στο μέλλον, ο αγωγός θα πάψει να λειτουργεί.
 
Οι συνεχιζόμενες όμως έντονες θαλασσοταραχές προκαλούν περαιτέρω διάβρωση του αιγιαλού και της παραλίας στη συγκεκριμένη περιοχή και δημιουργούν την ανάγκη για άμεση και συνεχή φροντίδα με συχνές επεμβάσεις για τη διατήρηση της αποτελεσματικότητας του προστατευτικού έργου. Ταυτόχρονα παρατηρείται το φαινόμενο να χάνεται σιγά-σιγά η παραλία ενώ τα σπίτια, που χτίστηκαν κοντά στον αιγιαλό και κατά συνέπεια κοντά στον υπόγειο αγωγό, να βρέχονται από την θάλασσα και να χάνουν σταδιακά μέρος της αυλής τους. Ουσιαστικά, με την συνεχιζόμενη διάβρωση της ξηράς από τη θάλασσα, η ακτογραμμή μετακινείται προς την ξηρά και έτσι προκύπτει ένας «μετακινούμενος νέος αιγιαλός». Το πρόβλημα αυτό δεν εμφανίζεται μόνο στην περιοχή της Νέας Καρβάλης αλλά και σε άλλες περιοχές της Καβάλας και όλης της Βόρειας Ελλάδας και του Αιγαίου Πελάγους.
 
Επειδή λόγω της οριστικής αναβολής του έργου της «Αποθήκευσης Φυσικού Αερίου» αλλά και της αδυναμίας της Πολιτείας να λάβει μέτρα και να κατασκευάσει τα απαιτούμενα «λιμενικά έργα» προκειμένου να αντιστραφεί το φαινόμενο και να προστατευθούν οι παραλίες, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. αποφάσισε να προχωρήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, στην κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, ίδιου μεγέθους με τον υπάρχοντα αγωγό δηλαδή διαμέτρου 15 εκατοστών του μέτρου.
 
Το σημείο σύνδεσης του νέου αγωγού με τον κεντρικό αγωγό της ΔΕΠΑ θα είναι πάνω από την Εγνατία οδό 2 χλμ ανατολικά του οικισμού της Νέας Καρβάλης και η διαδρομή του νέου αγωγού θα είναι περίπου 1800 μέτρα, από βορρά προς νότο, μέχρι τις χερσαίες εγκαταστάσεις της ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε..
Το έργο εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί σε 12 – 18 μήνες ανάλογα με την ανταπόκριση του ΔΕΣΦΑ, όσον αφορά τη σύνδεση και τον μετρητικό σταθμό, και των αρμοδίων υπηρεσιών, όσον αφορά την έκδοση των απαιτούμενων αδειών.
Διευκρινίζεται ότι, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη και η κατασκευή του νέου αγωγού, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. θα συνεχίσει να παρεμβαίνει με συνεχή φροντίδα και συντήρηση ώστε να εξασφαλίζεται η ασφάλεια του αγωγού και η αδιάλειπτη παροχή φυσικού αερίου προς τις εγκαταστάσεις. Μετά δε την ολοκλήρωση του έργου και την έναρξη λειτουργίας του νέου αγωγού, η ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε. θα αποκαταστήσει πλήρως την περιοχή με την απομάκρυνση των υλικών που χρησιμοποίησε για την κατασκευή του κυματοθραύστη.
 
ΚΑΒΑΛΑ ΟΙL Α.Ε.
Διεύθυνση Εργοστασίου
 
   
ΑΡΧΙΚΗ  |   ΙΣΤΟΡΙΚΟ   |   ΕΤΑΙΡΙΑ   |   ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ   |   ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΟΙΚ/ΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ   |   ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ   |   ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΡΙΕΡΕΣ   |   ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ
Copyright © 2011 - KAVALAOIL.gr -- Κατασκευή Ιστοσελίδων by infocus